Jaki typ mąki?

Mąki chlebowe to pszenna i żytnia, pozostałe to mąki niechlebowe np. kukurydziana, ryżowa, gryczana itp.
Typ mąki – określa zawartość w mące tzw. popiołu – substancji mineralnych (np. typ 450 zawiera 450:1000=0,45% popiołu w mące)
Więcej popiołu (wyższy typ) to wiecej błonnika

Najpopularniejsze typy mąki pszennej:
mniejsza zawartość błonnika    typ 450: tortowa
                                                     typ 550: luksusowa
                                                     typ 750: chlebowa
                                                     typ 1400: sitkowa
większa zawartość błonnika      typ 1850: graham

Najpopularniejsze typy mąki żytniej:
mniejsza zawartość błonnika    typ 720
większa zawartość błonnika      typ 2000: razowa

Mąka razowa, z racji „jedoRAZowego” mielenia jest najbogatsza w składniki mineralne i błonnik.

Mąka graham – swoją nazwę zawdzięcza od prezbiteriańskiego pastora Sylwestra Grahama, jednego z pierwszych propagatorów idei zdrowego odżywiania. Jest produkowana inaczej niż mąka razowa, w której całe ziarno jest grubo mielone, w procesie produkcji mąki Grahama części ziarna (bielmo, zarodek i otręby) są silnie rozdrabniane. Z drobno zmielonego bielma powstaje biała mąka, do której następnie dodawane są grubo zmielone pozostałe części okrywy (otrąb). Gotowy produkt posiada taki sam skład jak całe ziarno.
Mąki o niskich typach np. mąka T450, T550, jaśniejsze, bardziej puszyste idealnie nadają się do pieczenia delikatnych ciast, ale także jako dodatek do chlebów z mąki razowej bądź grahama.

Mąka orkiszowa – mąka ze zmielonego ziarna orkiszu (Triticum spelta L.) – orkisz jest pierwotną odmianą pszenicy. Niższa wydajność i konieczność dodatkowego oczyszczania ziarna powoduje, że produkcja mąki z orkiszu jest bardzo praco- i energochłonna. Stąd też wysokie ceny mąk orkiszowych.
W naszym chlebie smakowitym zastosowano płatki orkiszowe – gniecione pełne ziarno.

Błonnik zawarty w pieczywie spowalnia przyswajanie cukrów, wspomaga pracę jelit oraz korzystnie wpływa na przemianę materii